Valgets kval

Publisert tirsdag 12. september 2017, av Atle Øi, i Redaktørens Spalte

Det har vært valg og vi har stått overfor valgets kval. Så mange debatter, så mange ord, så mye å ta stilling til. Verdiene dine opp mot realisme, taktikk i forhold til sperregrenser og blokkdannelser, hva er politisk korrekt å mene og hva mener jeg innerst inne som jeg ikke vil fortelle. Selv med hemmelig valg vil en jo gjerne kunne stå for det en sier.

Etter at jeg begynte med coaching har valg blitt enda vanskeligere enn tidligere. Jeg styrer i større grad etter tydelige verdier og det gjør ikke livet noe lettere. Dilemmaene blir enda tydeligere og jeg møter meg selv i døren, titt og ofte. 

Jeg bor på Blåfjell, eller Frogner som det også blir kalt. Jeg har mange venner fra økonomistudiet, og selv jeg som har definert «modig» som en av 6 førende verdier kjenner på det å gå mot etablerte «sannheter».

Det et litt morsomt å se hvordan retorikk brukes og hvordan det faktisk også fungerer. Ofte hører jeg at en skal være ganske naiv og på kanten til dum, for å mene et eller annet som ligger utenfor hva vi mener på Blåfjell. 

Da jeg gikk til stemmelokalet møtte jeg på en dame fra Høyre som tilbød seg å passe hunden min mens jeg var inne. Jeg hadde nesten litt dårlig samvittighet da jeg i år var veldig sikker på at jeg ikke kunne stemme på hennes parti. Jeg hadde gått høyt ut på Facebook og slaktet Erna for sin unnfallende avtale med kinesiske myndigheter hvor vi frasa oss muligheten til å kritisere dem. Her hadde jeg vært så tydelig på at jeg ikke kunne godta dette, at jeg ikke hadde noe valg. En skulle jo tro at jeg da var mere fornøyd med partiet jeg valgte, men det var med en flau bismak jeg ga min stemme også der. Nei valg er slett ikke lett.

Men så var det dette med å gjøre sin borgerplikt da. Jeg ruslet opp til valglokalet, men ikke med faste skritt. Jeg kunne enda ombestemme meg. Nå kan jeg ikke det lenger. Valget er tatt og det er ikke noen fonøydgaranti eller angrerett å lene seg på. 

Som i livet ellers må en ta noen valg, og dette valget er neppe det største. Min ene stemme vipper nok ikke noe parti til makten uansett. Andre valg i livet er viktigere, der kan konsekvensene for deg og dine bli fatale om du trår feil. 

Trøbbelet er at det å ikke ta er valg også er et valg. Med andre ord er hjemmesittere også med på å bestemme resultatet …

Uansett utfall av samtalene mellom aktuelle koalisjonspartnere vet jeg, at enten så mener kommende statsminister at alle skal med, eller så tror statsministeren på Norge. Vet ikke om jeg ble så mye klokere av det, men så har kanskje ikke politikk alltid så mye med klokskap å gjøre …

Atle Øi

Kommentarer