Trenger du anerkjennelse og respekt?

Publisert onsdag 18. mai 2016, av CoachMagasinet, i Coaching

Den aller viktigste personen i ditt liv det er deg! Hvordan gir du deg selv anerkjennelse og respekt? Dersom du ikke selv kan vise deg selv ubetinget kjærlighet, anerkjennelse og respekt, er min påstand at du slite med å ta imot dette fra andre.

Har du kjent på smerten når en som står deg nær ikke gir deg anerkjennelsen du søker, eller den respekten du synes du fortjener? Jeg snakker ikke om anerkjennelse som ros eller respekt basert på frykt, men den anerkjennelsen og respekten som sier at vi er akseptert for den vi er. Vi vet jo innerst inne at vi fortjener å bli sett, at vi er gode nok, at vi er verdt å elskes. Likevel så skjer det igjen og igjen at vi ikke ser, hører eller føler at vi får den rette mengden anerkjennelse og respekt. Og ja, det er vondt.

Den som virkelig burde elske deg ubetinget og dermed gi deg alt dette er spesielt mor eller far, eller en kjæreste, ikke sant? Om du skulle være så heldig å få ubetinget kjærlighet, anerkjennelse og respekt fra noen av disse personen så kan du likevel ende opp med å føle at det ikke er bra nok. Hvordan kan det ha seg?

Det er en person som er glemt. Den viktigste av alle. Den som virkelig burde være storsinnet og elske deg med alle dine rariteter, dine evner, og for alt du gjør og ikke gjør. Uten anerkjennelse fra denne personen kan alt annet lett bli undergravet.

Den aller viktigste personen i ditt liv det er nemlig deg! Dersom du ikke selv kan vise deg selv ubetinget kjærlighet, anerkjennelse og respekt, så vil du slite med å ta det imot det fra andre.

For hvordan kan du forvente at andre skal vise deg anerkjennelse og respekt når selv ikke du er villig til å vise deg det? Når den som står nærmest ikke har anerkjennelse og respekten for deg, da er det vanskeligere å overbevise andre om at du fortjener den. Hva med å forsøke å være din egen beste venn, en venn som vet at du alltid gjør ditt beste, en venn som lar deg få lov til å gjøre feil fordi det er en del av læringsprosessen i livet, en som roser deg og gir deg gode tilbakemeldinger når du har gjort noe du var litt ukomfortabel med? Hadde ikke det vært flott å ha den vennen? Vær den vennen! Ta ansvar selv for at du skal ha det bra og få oppleve ubetinget kjærlighet, anerkjennelse og respekt.

Når du viser deg selv anerkjennelse og respekt vil du bli mindre avhengig av å få det fra andre, samtidig som du trolig snart se, høre eller oppleve at du får det av andre også.

For egentlig er det sånn at du ikke kan oppleve andre følelser enn de du har i deg, som du til enhver tid lager. Som en utenforstående kan jeg overøse deg med kjærlighet, anerkjennelse og respekt. Men, om du ikke er åpen og klar for å ta imot, så vil jeg være den eneste av oss som kjenner følelsen av kjærlighet og respekt. Du vil se at den eneste jeg kan påvirke direkte er meg selv. Sånn er det for deg og. Når du gir kjærlighet, anerkjennelse og respekt, uansett hvem det er til, så kan du ikke unngå å kjenne følelsen i egen kropp. Og da er du i den gode følelsen.

Mitt råd til deg er å start allerede i dag med å ta bedre vare på deg selv. Vær den viktigste i ditt liv, Vær din beste venn. Gi deg selv, og andre, hyggelig omtale, kjærlighet, anerkjennelse og respekt. Kjenn etter hvordan det føles når du gir dette. Legg merke til hvordan følelsen er i egen kropp, og hvor godt det er. Hver gang du gir ubetinget kjærlighet, anerkjennelse og respekt til andre så er det som å stå foran et speil, og du blir automatisk en mottaker. Dette er vinn-vinn løsning for alle.

Siri Mathisen
DNCF sertifisert Coach
Medlem i Den Norske CoachForening
Snowflake Coaching

Kommentarer