Tilfeldighetenes spill gav drømmelivet

Publisert onsdag 23. september 2015, av Erica Grunnevoll, i Mål og drømmer, Verdier

Som coach møter du sikkert mennesker som drømmer om å si opp en stressende jobb, flytte til varmere strøk og leve under palmenes sus for en kortere eller lengre periode? Komme seg langt bort fra hverdagsrutiner og tidsklemma? - De fleste tror at du må være millionær for å få det til, sier Ann-Elin Selbekk. Som erfaren globetrotter vet hun at det ikke er slik.

Tilfeldighetenes spill
Artikkel er skrevet av DNCF sertifisert Coach Hilde Merete Klungerbo

Ann-Elin Selbekk, med mann og datter, havnet tilfeldig inn i livet som farende fant. Det hele startet med en prat da de var på 14-dagers ferie i Thailand i 2006.  De syntes at dette livet var så herlig –  så hvorfor kunne de ikke ha det slik oftere?
Så kom flere tilfeldigheter som var med på å legge til rette for en endring. En av disse var at de ikke fikk barnehageplass til deres den gang 3 år gamle datter.
– Jeg sa opp jobben min og vi bestemte oss for å dra på en 9-måneders jorden rundt-reise høsten 2006, forteller Ann-Elin Selbekk.Bilde1, Selbekk
Dette var bare starten. Ved å prioritere annerledes i hverdagen når de bor i Norge, er den lille familien på tre nå kommet hjem fra sin fjerde langreise.

Man trenger ikke være millionær
– Vi forventet å måtte leve på havregrøt og nudler da vi kom tilbake. Men etter første reise så vi at man slett ikke behøvde å være millionær for å reise lenge, smiler Ann-Elin.
Familien Selbekk møter mange andre familier som enten har tatt en pause fra livet hjemme, eller har solgt alt og startet et nytt liv i utlandet.
– Felles for dem er ikke, som man kanskje skulle tro, at de har mye penger. Tvert imot er det folk med vanlige yrker som helt enkelt gjør andre prioriteringer. Den største utfordringen med å gjøre en langreise er å ta avgjørelsen om å faktisk gjøre det, poengterer Ann-Elin.

Den enorme frihetsfølelsen
I forbindelse med den siste langreisen har både Ann-Elin og mannen Bjørn Olav sagt opp jobbene sine for å drive egne firma. De kaller seg digitale nomader! Hun er i ferd med å etablere et firma som lager interaktive bøker for iPad. Primært er dette pasientinformasjoner som gir pasienter med kroniske sykdommer kvalitetssikret informasjon om sykdommen sin.
– Internett gir mange muligheter til å kunne jobbe stedsuavhengig. Alt man behøver er en bærbar datamaskin og en ok nettilkobling, forteller hun ivrig.
At de opplever mer på en måned på reisene sine, enn ett år i gamlelandet, er en annen motivasjonsfaktor for å leve slik.Selbekk
– Vi møter fantastiske mennesker og har en helt annen ro til å være sammen som familie. Vi spiser når vi er sultne og sover når vi er trette. Vi slipper å stresse av sted for å rekke noe hele tiden. Her har vi tid til å sitte stille og lese en bok, eller bare se utover havet. Være sammen med dem jeg er glad i, smiler Ann-Elin fornøyd.

Kunsten å leve enkelt
I Thailand levde de svært enkelt i en 12 kvadratmeter bungalow, uten kjøkken og vaskemaskin.
– Vi har få klær og behøver heller ikke så mye. Den tiden vi bruker hjemme til å vaske, rydde, handle, lage mat og farte hit og dit, har vi til overs der. Og likevel har jeg ikke kjedet meg et sekund. Dagene gikk så altfor fort, fastslår Ann-Elin.

Utradisjonell arbeidsdag
Familien Selbekk levde et mye mer aktivt liv i Thailand enn hjemme.
– Selv om det kan virke som en evig ferie vi er på, har vi en hverdag der også. Som oftest sto vi opp tidlig, ca kl 06.00, og jobbet noen timer før skolen startet. Andre dager var det Skype-samtaler med kunder i Norge. Vår datter gikk på svensk skole på Koh Lanta og dro av sted litt etter klokken åtte på morgenen. Som oftest fulgte vi henne på skolen og var med på morgensamlingen. Vi pratet litt med læreren og de andre foreldrene, før vi gikk på trening. Det var et stort tilbud av aktiviteter man kan være med på hver eneste dag.
At ettermiddagene ofte var uten faste planer, gjorde at familien kunne være mer spontane.
– Barna er flinke til å finne på ting sammen, uten at det er organisert av voksne. Ved solnedgang møtte vi venner på stranda der barna sprang rundt og lekte, mens de voksne pratet og nøt solnedgangen. Dagen ble ofte avsluttet med middag på en av strandrestaurantene før de tok kvelden i 21-tiden, forteller hun.

De riktige prioriteringene
Fordi Ann-Elin selv har hatt en kronisk sykdom, er hun blitt vant til å forholde seg til at livet og helsen ikke kan tas for gitt. Siden de startet på sine reiser i 2006, har familien fått et helt annet syn på hva som er viktig for dem.
– Vi prioriterer reiser og opplevelser langt høyere enn materielle ting hjemme. Vi prioriterer bort hytte, to biler og nytt kjøkken til fordel for reising. Mange synes det er litt rart, forteller hun.
Det å reise og bo så tett på hverandre, har lært familien å ta hensyn og gi hverandre rom til å være alene.
– I og med at vi har sluppet taket i mye av det A4-livet vi levde før, ser vi mange muligheter til å kunne gjøre andre endringer i måten vi lever på fremover også. Vi har ingen 5-årsplan. Nå er det skolegangen til datteren vår som styrer hvor vi skal bo og leve, avslutter Ann-Elin Selbekk. 

Gode tips til deg som vurderer å ta en pause fra 8-16 livet:

  1. Ta avgjørelsen om å faktisk gjøre det. Where there is a will there is a way!
  2. Økonomi: Hvor stort budsjett har vi/trenger vi? Kan alle utgifter hjemme stoppes? Kan man gjøre noe jobb fra PC?
  3. Hvor lenge man ønsker å være borte og ikke minst hvor man ønsker å oppholde seg avhenger av hvor mye man setter av på budsjettet. Man kan bo lenge i Thailand for samme sum som en uke i New York. Sjekk bo- og levekostnader der dere ønsker å være lengst. Et tips her er å bare regne hva man faktisk kan klare seg med, ikke regne inn tapt inntekt, tap i pensjonspoeng osv. Gjør man det kommer man seg aldri av sted.
    Inntekt fra utleie av hus kan komme godt med.
  4. Logistikk: Når man først har tatt avgjørelsen om å reise og satt en dato, er mye av det andre logistikk. Leie ut/selge hus, søke permisjon fra jobb, si opp skoleplass, lage opplæringsplaner (hvis man har skolebarn), ta vaksiner og eventuelt selge bil. Sørg for en god reiseforsikring for hele familien.
  5. Reiseplan: Det kan virke trygt å lage en detaljert reiserute før man reiser hjemmefra. Det kan fort vise seg å bli mer jobb enn å ha en fleksibel plan. Ting endrer seg hele tiden på reise, man møter mennesker som kommer med tips og råd om hvor det er fint å dra. Kanskje finner man et sted man ønsker å være lenger på enn planlagt eller bli kortere på et annet sted. Ha stor fleksibilitet i reiseplanen.
  6. Kontakt med dem hjemme: Lag deg et nettsted/blogg slik at familie og venner enkelt kan holde kontakt med dere/se hva dere gjør og opplever.

DNCF sertifisert Coach Hilde Merete Klungerbo
www.hildemerete.no

 

Kommentarer