«5 på gaten» Storm i et vannglass (3)

Publisert mandag 16. desember 2019, av Atle Øi, i Coaching, NLP, Selvutvikling

Dagens tema er «storm i et vannglass» hva er det første som faller deg inn da

 • Det må være familikrangler

Det lover ikke godt, nå som vi går inn i en høytid med mye familiesammenkomster

 • Nei du kan så si, jeg føler ofte at familier ofte skaper mye krangel ut av små ting. Dette med at blid er tykkere enn vann er helt meningsløst i mine øyne. Folk har jo mer respekt for bekjente enn sine nærmeste

Er dette noe du har opplevd selv?

 • Så til de grader, hvis jeg kan være anonym så har en filleting i vår familie skapt enormt mye hissige diskusjoner. Så mye faktisk at det ikke lenger er lett å avholde et hyggelig juleselskap uten at dette tema kommer opp og forsurer stemmingen.

Nå ble jeg nysgjerrig må jeg innrømme, hva er denne filletingen?

 • Det begynte med et at min bror la ut et bilde på Facebook hvor en kunne se min søster og barna hennes på standen. Barna er veldig små og løp nakne rundt. Min søster klikket i den berømte vinkelen og mener han ikke bare må fjerne bildene men også be om unnskyldning. Min bror mener hun overdramatiserer men fjernet bildene etter mye sinte ord. Unnskyld vil han imidlertid ikke si og min søster er rasende

Du da, hva mener du?

 • I sak er jeg enig med min søster i at min bror burde spurt henne før han la ut bildet, men det er et veldig uskyldig bilde og jeg føler hun overdriver når bildet nå først er fjernet. Jeg tror hele saken bunner i andre konflikter mellom dem som tidligere bare har ulmet uten at de har tatt opp ting med hverandre.

Blir du fredsmegleren oppi alt dette du da?

 • Nei, jeg tror ikke jeg er den rette til å blande meg direkte inn. Stormen i vannglasset roer seg vel over litt tid.

Ja enten det eller så er dette bare starten på ytterligere eskalering….

 • Det ville vært fryktelig trist, og jeg vet det ville såret mamma veldig. Hun er opptatt av at vi søsknene skal ha et godt forhold.

Kunne du påvirket din bror til å si unnskyld da, han gjorde jo tross alt noe man ikke bør gjøre.

 • Det verste han vet er å bli fortalt hva han skal – og ikke gjøre. Da låser han seg fullstendig. Han kan nok si unnskyld, men ikke på kommando. Det må komme fra han selv og i hans tempo, sånn har han alltid vært.

Vet ikke din søster det da?

 • Jo, men hun mener at for mye dreier seg om å tilpasse seg han og hans væremåte og at hun er drittlei dette. Hun vil sette foten ned for slike ting i fremtiden.

Kanskje et par timer hos en coach kan være julegaven din til dem i år?

 • Da kjenner du ikke søsknene mine (hun ler) De er nok ikke helt der

Hvor er de da?

 • De er nok mere på å satse på at stormen gir seg

Stormer gjør jo gjerne det, men noen av dem utvikler seg til orkan, og da kan det noen ganger være for sent å samle partene

 • Hvordan ville en coach gått frem da?

Det skal jeg ikke si for sikkert. Det er mange teknikker en kan bruke og en må nesten bli litt kjent med de involvert før en velger strategi. Du kan få telefon nummeret mitt så kan du ringe meg om du tenker at det er en god ide likevel. Den Norske CoacForening  (DNCF.no) har en rekke sertifiserte coacher spredd rundt i landet, og alle disse kan nok sikre en god prosess på å dempe stormene, men målet er kanskje ikke  å få det vindstille? Litt frisk bris kan jo gjøre seg godt i et familieselskap. Ellers kan det jo fort bli kjedelig .

Brått tenker jeg at det kanskje fremsto som et litt billig sjekketriks at jeg ga henne mobilnummeret mitt. I det hun går blir jeg litt stresset og tenker at jeg må  forsikre henne om at dette var rent faglig motivert, men jeg besinner meg.,det ville jo virket litt merkelig å skulle anta at hun tenkte at jeg tenkte …

Jeg tar meg i å surre hjernen inn i et problem som egentlig ikke eksisterer. Vi Coacher er jammen ikke helt ufeilbarlige vi heller. Kunne fort blit storm i vannglasset i eget hode her 🙂

Kommentarer