Noen dager til refleksjon …

Publisert onsdag 25. desember 2019, av Atle Øi, i Redaktørens Spalte

Kvelden etter kvelden – første juledag, pakkene åpnet og de rolige romjulsdagene jeg har sett frem til kommer erfaringsmessig  til å gå så alt for fort. Så mye jeg burde gjort, som alt for lenge har ligget på vent. Merker stressfølelsen bare jeg tenker på alt jeg har utsatt til romjulen. Rolige romjulsdager – «you right» 

En coach som jobber med andres problemer men som tydeligvis ikke fikser sine egne. En coach som snakker om at andre må komme seg ut av hamsterhjulet og roe ned, men som selv stresset vettet av seg, ja hva skal man si?

Jeg tror jeg vet hva man skal si. Slutt å klag, skal jeg si. Hvem ba deg stresse?  hvem har sagt at alt som er så viktig, virkelig er viktig? når ble klokka sjefen din, og når skal du gi denne sjefen sparken? Alt dette skal jeg si høyt til meg selv. Hvem har ansvaret for ditt eget stress?  Livet ditt, kjære redaktør i CoachMagasinet, har du selv ansvaret for. Summen av alle små og store valg blir sluttresultatet. Så hvilke valg kan jeg gjøre noe med? Jeg har noen dager å tenke på før jeg går inn i det nye året, men hva skal jeg tenke på?  La meg starte prosessene sammen med deg — her og nå kjære leser

Familie:

Hvem vil jeg være for familien min, hva må jeg gjøre for å bli det og hvor mye tid vil det ta fra årets 8760 timer

Venner:

Hvilken venner har jeg selv valgt og hvem har valgt meg? Hva slags energi gir de meg, og hva slags energi stjeler jeg fra andre? Skal jeg ta med meg alle vennene videre? Er det venner jeg bør beholde selv om de ikke gir meg mye tilbake? kanskje trenger de nettopp meg, og kanskje kan man tåle å gi mer enn man får?

Penger:

Penger er viktig, men hvor viktig. Hva er et minimum og hva er behov som er skapt av at alle andre har … Om jeg trenger mindre penger så får jeg sikkert mer tid, hva skal jeg bruke tiden på?

Søvn:

Jeg vet hvor viktig søvn er for fysisk og psykisk helse. Vi sover mindre enn før og aldri har vi hatt større selvmordstall og psykiske problemer i samfunnet. Hvis jeg bestemmer meg for 8 timers søvn, hva må jeg droppe av TV tid og annet som ofte er de store søvntidstyvene.

Kosthold:

Det siste året har jeg jobbet mye med nye kostholdsvaner. Jeg er inne i en god trend, det jeg trenger å gjøre nå er å innarbeide vaner som ikke krever viljestyrke. Det må bli så naturlig for meg at jeg ikke er stolt over valgene mine men ser det som det mest naturlige i verden.

Jobb:

Er jobb en finansiering av fritiden, en livsstil, en realiseringsprosess eller et krav fra mine omgivelser. Hva bruker jeg 1850 av årets 8760 timer på. Er dette et valg eller noe jeg bare har sklidd inn i?

Eiendeler

Hva er det jeg eier og hva er det jeg vil eie? Er det noen av eiendelene som eier meg? Er valgene bevisste eller ble det bare slik? Er det mulig å forandre noe?

Jeg solgte båten min denne høsten. Jeg trengte pengene. Det var ikke så tøft som jeg trodde faktisk. Hva annet har jeg som jeg kanskje burde kvittet meg med?

Samfunnsansvar:

Livet er urettferdig, og det nyter de fleste i Norge godt av. Hva kan jeg gi tilbake til samfunnet uten å få noe tilbake. Hva kan jeg gjøre, hvor ofte kan jeg gjøre det og er det nok? Pynter jeg bre på samvittigheten min eller er det et reelt offer?

Sikkert mye mer jeg kan tenke på i disse romjulsdagene. Jeg tror jeg skal slå av TV og mobil, sette på noe rolig musikk, legge meg på gulvet og bare tenke.

Det skal jeg faktisk gjøre. Fortsatt god jul.

Kommentarer