Mona Lundbakk – sentralt posisjonert i Nord Norge

Publisert søndag 24. november 2019, av Atle Øi, i Coaching, Diverse, Sertifisering

CoachMagasinet og DNCF er opptatt av å representer hele Norge og ikke bare Østlandet, som nok ofte får litt for mye fokus. Som sagt så gjort – jeg skal møte Mona Lundbakk på Sortland. Lenge siden jeg var så langt nord, og gjennom bussvinduet fra Evenes flyplass minnes jeg på hvilken fantastisk natur vårt land har å by på. Storslåtte majestetiske hvitkledde fjell som har stått der i uminnelige tid og som vil fortsette med det, uansett hva min og  kommende generasjoner måtte finne på av selvutslettende miljøsynder. For dem er jeg bare en parentes i historien og knapt nok det …

Det sies at naturen er den beste terapeuten du kan få. På samme måte som en coach, forteller den deg ikke svarene, men skaper forutsetninger for at du selv skal finne dem. Det er akkurat i dette geografiske området Mona (52) har etablert sin virksomhet. Ferdig utdannet og for tiden i prosess på å bli DNCF sertifisert Coach. Facebook siden hennes er oppe med mange følgerne og med over 100 av sine 125 timers praksis gjennomført nærmer hun seg et viktig mål.

  • Jeg blir kanskje ikke en  så mye bedre coach av enda noen timers praksis sier hun med smil om munnen, men jeg gleder meg likevel til å bli sertifisert. Det gir meg en form for trygghet som i seg selv har stor verdi.

Har du planer om å leve av dette?

  • Så absolutt. Jeg vil gjerne være coach på heltid og tror jeg i kombinasjon med min mindfullness utdanning kan gi et mer helhetlig og variert tilbud til mine kommende kunder. Tidligere har jeg jobbet i butikk i alle år, men nå er jeg klar for neste fase i livet. Jeg elsker å jobbe med mennesker og ser at mine personlige egenskaper i kombinasjon med utdannelsen kan hjelpe folk videre i livene deres.

Du har kalt selskapet ditt for «Muligheten Coaching og stressmestring», hva ligger bak navnet?i

  • Jeg er veldig opptatt av alle mulighetene livet byr på. Det gjelder å gripe dem, tørre å bevege seg utenfor egen komfortsone og våge å realisere. Jeg skal ikke styre kundene mine, men sette dem i stand til å gjøre det selv. Jeg har selv sett kraften i NLP verktøyene og skulle bare ønske jeg hadde oppdaget dette for flere år siden. Nå vil jeg imidlertid bruke resten av livet på å jobbe med mennesker, enten som ren coach eller i en stilling hvor jeg kan bruke coachingen til å skape resultater.

Hva tenker du om markedsmulighetene og betalingsviljen her nordpå?

  • Nå er du inne på noe viktig. Jeg føler at jeg tok en utdanning motivert av ønsket om å komme tett på mennesker, mens mye av jobben, i alle fall iforeløpig, har dreid seg mye om salg og markedsføring. Jeg innser at det er helt nødvendig men jeg trigges ikke av den type oppgaver. Det er komplisert å sette seg inn så mye nytt det stjeler tid fra det jeg egentlig vil drive med. Når det gjelder det å ta seg rimelig betalt måtte jeg coaches på det. Jeg brukte tid på å forankre dette i meg selv og ble for defensiv. Min erfaring nå er at når folk ikke betaler en skikkelig pris tar de ofte heller ikke prosessen på alvor. Nå har jeg ikke lenger problem med å presentere prisen for kunden. Jeg måtte endre mindsettet mitt fra å tenke timepris til å tenke på verdien av resultatet. Etterhvert vil jeg satse enda mer på nettbasert coaching. Det er store avstander her nordpå og kanskje vil jeg i kombinasjon med fysiske treff innimellom klare å lage et kombinasjonsprodukt. Jeg liker å reise og kan treffe kunden der de bor, men kombinasjonen av digital kontakt og personlige møter tror jeg vil fungere  bra.

Ble du mer coachende overfor familie og venner etter utdannelsen.

  • Mona ler godt. Hennes yngste på tolv år har ved flere anledninger sagt «ikke prøv deg med den coachinggreia på meg – jeg skjønner hva du driver med» Det er klart det er lett å både bevisst og ubevisst prøve ut det man lærer på sine omgivelser. Når en også kjenner kraften i Coaching er det sslvsagt også i beste mening, men samtidig må en jo erkjenne at en rask adferdsendring kan bli litt overtydelig hos de som kjenner en godt og det skal en nok tenke litt på når en selv er i «læringsbobla»

Kommer du til å bestå sertifiseringen tror du?

  • Det håper jeg virkelig. Jeg har en god mentor fra skolen og en trygghet i meg selv på at jeg vet hva jeg driver med, men en vet jo aldri. Jeg Coacher kunder i stressmestring og vet hvordan overdrevent stress kan påvirke prestasjoner negativt. Kanskje er det ikke så dumt ar jeg kjenner på denne frykten for det er jo nettopp lignende situasjoner mine kunder ofte er i. Det er lettere å hjelpe andre enn seg selv sier Mona med et lurt glimt i øyet. Jeg har gitt meg litt tid  til å nå målet mitt, og har tatt det i mitt eget tempo.

Jeg takker for intervjuet og angrer på at jeg ikke har planlagt bedre. Her i Vesterålen som området heter burde en hatt noen dager eller kanskje en uke til naturopplevelser. Fjellene bryr seg nok lite om min manglende planlegging men tenker nok i sitt stille sin at han er vel som andre søringer —ødelagt av tidsklemma og høy puls. Når Mona blir sertifisert får jeg kanskje vurdere en stressmestringstime hos henne og noen dagers naturopplevelse.

Kommentarer