Livets sjakkbrett

Publisert lørdag 11. februar 2017, av Kitty Stensrud, i Redaktørens Spalte

Floskler kan fort bli ord vi pynter oss med om vi ikke gjør noe konkret. Vi må gjøre en forskjell og gi ordene substans og mening, forteller Atle Øi i redaktørens spalte.

En tidligere sjef, og nå en av mine gode venner, hadde på 90-tallet en personlig  slogan som var «cash is king» Som ung og sulten på å lykkes i næringslivet lot jeg meg fascinere. Penger var nøkkelen til mange goder, og selv om jeg selvsagt visste at helse, kjærlighet og vennskap ikke kunne måles i penger, så tenkte jeg «ja takk alt sammen». Tidene forandrer seg, han forandret seg, jeg forandret meg, og med årene ble min sjef mer utforskende på dypere meninger i livet. Cash fulgte med på lasset, men ikke som det viktigste og slett ikke som det eneste. 

Om det er tiden eller vår alder som har forandret seg mest vet jeg ikke, men det slo meg at vi i alle fall har endret oss i tidsriktig retning når vi begge nå trygt kan underskrive på at det myke er det nye harde. Cash is king er ikke lenger godt nok.

Cash er ikke lenger kongen, men absolutt en viktig spiller på livets sjakkbrett. Mye stopper seg om ikke det økonomiske fundamentet er på plass, men i stedet for å være målet er det blitt et virkemiddel. Et virkemiddel for å gjennomføre større ting enn større hus, finere bil eller mer eksotisk ferie. 

Det myke er det nye harde er tittelen på årets DNCF konferanse og det har gjort at jeg har reflektert litt over nettopp dette. Det kan lett blir en floskel om en ikke er bevisst på hva det innebærer å leve deretter. Det kan bli ord vi pynter oss med om vi ikke gjør noe konkret som gir ordene substans. Hvordan kan du i din verden og ditt virke gjøre en forskjell? Ikke en forskjell som bare døyver din dårlige samvittighet, men noe mer.

Tilbake til min tidligere sjef og nå gode venn. Jeg ringte han her om dagen, og han fortalte at han hadde vært på tur i skogen med en annen felles venn av oss. Vår felles venn har dårlig råd, dårlig helse, og har dårlig turutstyr. Etter turen kunne han knapt gå på en uke etter diverse fall med en kropp som ikke er så glad i slikt. Min venn dro på XXL og kjøpte et par turstøvler med pigger under, og kom på overraskende besøk med gaven. Vår felles venn som har verdens største hjerte,  og hjelper alle i sin krets, ble helt satt ut av denne gaven. Prisen var ikke det viktige her, men omtanken og det tydelige budskapet – «vi skal gå flere turer sammen». Jeg merket at jeg ble blank i øynene da han fortalte historien. Jeg vet at min venn ikke fortalte historien for å fremheve seg selv og sin gavemildhet. Han vet at jeg vet at han har råd til det. 

Hadde min venn fortsatt vært «Mr. cash is king» ville han vært en bekjent, og ikke en av mine beste venner. Jeg krever mer og samfunnet krever mer. Det myke er det nye harde.

Atle Øi

Fortsatt ikke meldt deg på konferansen? Her finner du påmeldngen.

Kommentarer