Lammende påvirkning

Publisert mandag 28. mars 2016, av CoachMagasinet, i Coaching

Vi søker hele tiden gode svar. Svar på hvem vi er, hvor vi kommer fra – og hvor vi skal.

Lammende påvirkning. Kolbjørn Norvik

Lammende påvirkning. Kolbjørn Norvik

I jakten etter åpenbaringer på disse eksistensielle spørsmålene lar vi oss inspirere, påvirke og lede av impulser, sanser og opplevelser i livene våre. Mennesker vi møter, ting vi leser, hendelser vi observerer og budskapene vi lytter til. En av de vanligste spørsmålene jeg får i coachingsituasjonen er ”- Hva mener du jeg bør gjøre da?” Ikke så rart kanskje, men kjelkete i forhold til rollen som coach. En stor del av oppgaven er å få den som blir coachet til å komme opp med sine egne svar. Og det hender da også at jeg trer ut av rollen som coach, men er nøye med å presisere ” – Er det min oppfatning du ønsker på dette spørsmålet – og hva tenker du å bruke svaret mitt til?”

Det er i mange situasjoner vi lar oss påvirke av andre. Vi synes det er godt og betryggende å få enkle svar og løsninger fra dem vi stoler på. Det kan være hverdagslige situasjoner i møte med familie, venner, jobbkolleger eller på forum og i blogger vi følger. Bare se til USA nå. Den fattige, arbeidsledige og ”stumme”, hvite amerikaner har funnet én de kan la seg påvirke av. Trump har svar på det meste. Han har jo gjort det han. Skapt sin egen formue, lyktes i business. Han har sikkert løsningen på hvordan USA kan bli great igjen. Det er så trygt at noen vet hva som skal til.

Hvordan er det hvis vi må stole på oss selv? Hvis vi må spørre etter løsninger, påvirke og inspirere med det vi selv har å komme med? Jeg tenkte på det her rett før påske – mye av det jeg gjør som coach er å gi verktøy og lære bort selvhjelp – påvirke den jeg coacher til å finne egne svar.
Lære bort selvhjelp! Oksymoron heter det på fint. Et motstridende paradoks.

Selvhjelpsbøker er big business. Jeg har lest mange av dem. Det slår meg hvor like de er. Hvor enkle de er. Og jeg har ofte lest dem for å finne svar på hva som er lurt å gjøre. Jeg har vært klar til å la meg påvirke. Jeg har også kommet fram til hvorfor de er så like – og enkle. De inneholder ikke svarene – de viser meg i beste fall noen verktøy jeg trenger for å finne svarene mine selv. Sånn er det i coachingrommet også. Finn dine egne svar. Da står du sterkere når du skal vite hva du vil la deg påvirke av fra andre også.

Siden jeg først er i gang med å slå om meg med oksymoroner, avslutter jeg med verselinje fra Inger Hagerup sin diktsamling ”Vær utålmodig menneske”.

«Det gjelder vårt evige, korte liv.»

Kolbjørn Norvik
DNCF sertifisert Coach, medlem i Den Norske CoachForening
partner i Engasjert Byrå

Kommentarer