Kunsten å prokrastinere

Publisert fredag 11. mars 2016, av CoachMagasinet, i Boktips

En guide til effektiv somling og utsettelse….. eller, hvordan få ting gjort mens du venter på å komme i gang. Professor John Perry har skrevet en morsom liten bok. Han sier selv at vi her får «et slags filosofisk selvhjelpsprogram for deprimerte prokrastinatører», eller lærer oss strukturert prokrastinering.

En guide til effektiv somling og utsettelse….. eller, hvordan få ting gjort mens du venter på å komme i gang
kunsten å prokrastinere

Om forfatteren:
John Perry er født i 1945. Han er professor emeritus i filosofi ved Stanford University, og en prokrastinatør av rang.(he, he) Han er hatt betydelige bidrag til filosofien innenfor områdene logikk, språkfilosofi, metafysikk og filosofi i sinnet, og er først og fremst kjent for sitt arbeid med situasjons semantikk. Han er også medprogramleder i radioprogrammet «Philosophy Talk» Han har skrevet 8 bøker, en rekke esseyes og artikler, og vant i 2011 den populære Ig Nobelprisen i litteratur for esseyet: «Structured Procrastination» (Ig Nobelpris er en parodi på den riktige Nobelprisen og deles ut for ti vitenskapelige bragder som «først får folk til å le, deretter til å tenke». Prisen blir organisert av det vitenskapelige, humoristiske tidsskriftet Annals of Improbable Research.)

Kunsten å prokrastinere:
Prokrastinering er et ord som har vært mye framme de siste årene. Selv ble jeg kjent med ordet da jeg startet på et lederutviklingsprogram for noen år tilbake. Jeg har i mange år kjent på en frustrasjon over at jeg, til tross for at jeg jobber mye og får mange ting gjort, stadig utsetter enkelte ting – ofte helt til rett før fristen går ut eller til og med etter fristens utløp. Det gjør at jeg i perioder er misfornøyd med meg selv, og kan også forårsake nattevåk. Hvorfor setter jeg meg selv i den situasjonen at jeg sliter med å holde tidsfrister? For eksempel: Hvorfor sitter jeg nå i mars og skriver en bokrapport jeg kunne ha skrevet for ett år siden? Jeg har jo gjennom min coachutdanning lært mye om akkurat dette. Er jeg er en prokrastinatør?

Etter å ha fulgt nevnte lederutviklingsprogrammet ett par år, fikk jeg en liten bok av min veileder. Undertittelen vekket straks min interesse «en guide til effektiv somling og utsettelse….. eller, hvordan få ting gjort mens du venter på å komme i gang».

Professor John Perry har skrevet en morsom liten bok som han beskriver som «et slags filosofisk selvhjelpsprogram for deprimerte prokrastinatører», eller strukturert prokrastinering. Han er selv bevisst på sin trang til utsette ting, allikevel har han av mange blitt oppfattet som en effektiv person. Noe han også er! Han får utrettet en rekke ting mens han utsetter å gjøre den ene tingen som han egentlig skulle ha gjort! Beskrivelsen av hans hverdag er vittig og fornøyelig, og ikke minst gjenkjennelig.

Boka er lettlest og jeg tror mange vil kjenne seg igjen i store deler. Han forteller om det filosofiske begrepet akrasia – denne merkelige hangen vi mennesker har til å handle stikk i strid mot bedre vitende, og også sammenhengen mellom perfeksjonisme og utsettelse. Overbevisningen vi har om at resultatet må være perfekt, kan gjøre at vi ubevisst utsetter oppgaven. (Du kan faktisk gjøre en helt grei jobb selv om den ikke er perfekt.)

Ut fra egen hverdag har han kommet fram til metoder som kan hjelpe en stakkars prokrastinatør med å få ting gjort!

Han forteller for eksempel om horisontal organisering – hvorfor skal vi absolutt organisere i «arkivskap» (vertikalt) hvis horisontalt fungerer bedre?  Han gir tips om surfing på nettet. Når du skal slå opp noe på nettet er det nemlig utrolig fort gjort for en prokrastinatør å bli ledet videre ut i nettverden. Hvis du derimot venter med å logge deg inn til du vet du snart blir avbrutt av naturlige grunner; møter, toalettbesøk eller lignende, stopper du surfingen effektivt innen rimelig tid.

Jeg synes ett av de beste triksene for å lure seg selv er å lage lister. Øverst på listen settes en oppgave som er både stor og viktig, men egentlig ingen stor krise å utsette. Utfordringen er å lure seg selv, og klarer du det får du utrolig mye gjort mens du unngår å gjøre den ene «viktige» oppgaven! Og ikke minst vil du oppleve en tilfredsstillelse av å krysse av mange ting på listen. Iflg Perry er en akademiker, som han selv, i en ideell posisjon til det fordi det alltids finnes en anerkjent publikasjon der man skal levere en vesentlig artikkel med en klar frist (som redaktøren allerede har tatt høyde for at du kommer til å bryte). Den oppgaven setter han elegant øverst på listen. Der står den og «godgjør seg» mens Perry får gjort en hel masse andre viktige og mindre viktige ting – effektivt og greit.

Når du i tillegg lager listen detaljert nok, vil du sitte igjen med en opplevelse av tilfredshet over hva du har gjort i løpet av dagen.

Ett eksempel på Perrys egen «to do» liste står i boken og er som følger:

  1. slå av vekkerklokken
  2. Ikke rør slumreknappen
  3. Kom deg ut av sengen
  4. Gå inn på badet
  5. Ikke gå å legg deg igjen
  6. Gå ned på kjøkkenet
  7. Lag kaffe

Allerede når han sitter med kaffekoppen kan han da krysse av for sju punkt på listen, og gi seg sjøl et tiltrengt klapp på skulderen.
Perry understreker viktigheten av å ikke føle seg mislykket på grunn av det ugjorte, det bare forsterker problemet. Heller skal du glede deg over utført arbeid. Da er en «to do» liste etter Perrys oppskrift et utmerket hjelpemiddel.

Personlig utbytte:
For egen del ble boka en vekker. Jeg lager også ofte lister, og har dårlig samvittighet for de tingene som står øverst og aldri blir gjort. Nå setter jeg ofte oppgaver jeg virkelig skulle ønske ble gjort, men som ikke betyr noe for andre øverst, og kjenner på en stor tilfredsstillelse når jeg kan krysse av for flere småting nedover på lista. (Etter noen dager eller ukers utsettelse byttes de ut – jeg lar meg ikke lure hvor lenge som helst.
Hva du og jeg skriver på vår liste påvirker vår hverdag og effektivitet.

Nå er det nok ikke slik at alle trenger luretriks for å gjøre jobben sin, men kanskje utsetter selv den mest effektive noen ganger.  Heldigvis er det også mye glede, læring og nytte i den overraskende kunnskapen vi snubler over under et nettsøk, telefonpraten som tas eller middagen som omsorgsfullt tilberedes mens (pensum)boka venter på å bli lest og bokrapporten venter på å bli skrevet. (Men – nå har jeg utsatt en rekke andre ting som står lenger opp på lista, og bokrapporten er ferdig skrevet!)

Det jeg vil ta med meg videre fra boka i min rolle som coach er å ikke undervurdere de små ting. Noen ganger kan de enkle tipsene han gir være nok til å nå mål. I tillegg har jeg fått en nyttig påminnelse om viktigheten av respekt for at ingen utfordringer eller mål er for små (eller store), når de oppleves som en hindring for coachee. Sist men ikke minst ble jeg inspirert til å tørre å være kreativ og «slippe meg løs» i coaching, særlig når deg gjelder humor. Selvfølgelig i respekt og rapport med coachee.

Bok:                          Kunsten å prokrastinere
Undertittel:              En guide til effektiv somling og utsettelse….. eller, hvordan få ting gjort mens du venter på å komme i gang
Forfatter:                 John Perry
Utgitt år:                   2012
Utgitt på norsk:       2013
Oversetter:              Trond Lundberg
Sider:                       117
Forlag:                      H. Aschehoug & Co.

Skrevet av Marianne Nybakk
Personal- og organisasjonssjef Odal Sparebank
Coachstudent hos CoachTeam as – House of Leadership

Kommentarer