Invester i deg selv før andre slutter å gjøre det …

Publisert mandag 8. august 2016, av Atle Øi, i Redaktørens Spalte

Året er 1993. Det er mandag og klokken er 08:00. Det sitter åtte selgere rundt konferansebordet. Jeg har med meg en ekstern salgstrener som tar hilserunden rundt bordet, en litt bråkjekk kar som har rykte på seg for å kunne selge sand i Sahara. Jeg merker at det er en litt nervøs stemning i rommet. Alle selgerne sitter på nøyaktig den samme plassen som de alltid sitter på, og forventningene til møtet er nok å gi omtrent de samme svarene som de ga meg forrige mandag … Det er salgstreneren som er fremmedelementet her. Hvorfor er han bragt inn og det uten at det er gitt beskjed om det på forhånd? Er noe i gjære? …

Salgstreneren ser på gjengen og gjentar så fornavnene på alle selgerne. Deretter legger han inn en veldig lang pause før han fortsetter.
– Hva skal til for at dere skal selge mer og nå målene deres? sier han.
Ingen svarer og han fortsetter, – Ingenting???

– Et enkelt oppdrag, sier han og smiler. Selgerne ler. De er på glid, og etterhvert kommer det ene forslaget etter det andre opp på flipoveren. Alt fra bonuser, motivasjonsturer, kurs, ukespremier, nye mobiltelefoner, osv. Alle forslagene har det til felles at de krever en investering fra bedriftens side.

– Flott, sier salgstreneren. La meg høre hva dere har investert i dere selv det siste halve året. Han tar runden på alle åtte og regner sammen totalsummen som er kroner null …

– Okey, sier han. – Så dere forventer at eierne av firma skal investere i en gjeng som ikke er villig til å investere en eneste krone av egne penger i seg selv?

Salgstreneren pakker sakene sine, snur seg til meg og sier: – Ring meg når du har en gjeng som vil investere i seg selv. Ikke bruk penger på folk som meg før du har de rette folka, sier han og går.

Den dagen skjedde det noe. Ikke bare i selgernes liv, men også i mitt. Jeg fikk en regning fra salgstreneren. Den var høy for tyve minutters innsats, men jeg betalte med glede.

Så hva kan du lære av dette? Det jeg selv lærte var at jeg ikke kan klage over jobb eller jobbinnhold om jeg ikke kontinuerlig investerer i meg selv. Hvis ikke jeg ser potensialet i meg selv, er det lite sannsynlig at andre gjør det heller. Du har ikke min medlidenhet om du mistrives i jobben din og klager på det samme i dag som du gjorde for et halvt år siden. Vi er vel alle enige om at vi lever i en verden i kontinuerlig forandring. Da nytter det ikke å tro at gårdsdagens kompetanse er svaret på morgendagens utfordringer.

Invester i deg selv før andre slutter å gjøre det!
Investeringen kan være tid eller penger, eller begge deler. Jeg kan garantere deg at begge deler er nærmere sannheten enn «ingen av delene».

Hva er din selvinvesteringstrategi denne høsten?

Atle2

Atle Øi

Les gjerne også:

I NLP får du verktøyene som kan bidra til frigjøre de beste ressursene vi har for å skape positive forandringer både hos andre og hos oss selv. Vi kan finne gode mål og veien dit – nemlig strategien for å bli den beste utgaven. Tenker du å investere i faglig videreutvikling, les gjerne artikkelen:
Vurderer du å skaffe deg mer menneskekunnskap eller å sertifisere deg som Coach?

 

 

 

Kommentarer