Fra gründer og leder til helvete og tilbake igjen

Publisert torsdag 18. september 2014, av CoachMagasinet, i Coaching, Selvutvikling

En personlig historie fra Kåre Schjølberg, en DNCF sertifisert Coach.

25 års suksess raknet
I over 25 år arbeidet jeg som gründer og leder i små og store bedrifter med stor suksess. En viktig del av jobben min bestod av å motivere andre. Det var også helt essensielt at jeg klarte å motivere meg selv, i og med at ingen andre gjorde det. Jeg ga alltid mye av meg selv. Jeg var en person som alltid var i godt humør og som lagde god stemning rundt meg.

I 2009 endret alt seg. På den tiden var jeg i gang med å starte opp en ny kjede fra bunnen av. Jeg hadde som mål og bygge en landsdekkende kjede på 2 år.

Arbeidspresset var enormt. Jeg måtte ta mange store avgjørelser, særlig i forhold til valg av samarbeidspartnere. Det var en slik avgjørelse som ble vendepunktet. Jeg takket ja til en avtale jeg hadde en skikkelig dårlig magefølelse på, men hørte mer på rådene rundt meg enn å høre på meg selv.

Starten på nedturen
Økonomien sviktet og det traff meg hardt. Jeg var ikke vant til motgang, var overhodet ikke forberedt på det og taklet det dårlig. Negative tanker begynte å ta overhånd og jeg ga det næring med mer negativitet.

Det er sant at det du gir næring er det som vokser.
Etter hvert begynte jeg å merke endringer i hodet og på kroppen. Det gode humøret mitt forsvant og jeg ble bitter, deprimert, usosial og mistet helt fokus på jobb, familie og venner. Jeg mistet rett og slett troen på at jeg skulle komme meg opp igjen. En ny opplevelse. En hard opplevelse.

Pause og ny start
Jeg lot andre få drifte videre og tok 1 års pause. Jeg følte at jeg hadde sviktet de rundt meg og tenkte at alle snakket om min nedtur, men det gjorde de jo selvfølgelig ikke. Jeg tok en time-out fra alt og dro til Spania noen måneder helt alene, for å få ting litt på avstand. I denne perioden begynte jeg å lete etter en utvei og jeg søkte mye på nettet. Da jeg kom over NLP følte jeg at det var akkurat det jeg trengte på det tidspunktet.

Høsten 2012 deltok jeg på mitt første NLP-kurs. Det var et kurs i selvcoaching.
Jeg må innrømme at jeg var skeptisk i starten, og det var helt annerledes enn noe jeg hadde deltatt i før, men skepsisen forsvant fort.

NLP Practitioner snudde livet mitt på hodet
Jeg lærte hvordan man endrer negative tanker til positive tanker. Jeg lærte hvordan sansene påvirker følelsene. Jeg lærte hvordan man danner vaner og uvaner. Det viktigste jeg lærte var at jeg har et valg: Jeg kan velge å se annerledes på ting og jeg kan velge å tenke annerledes om ting. Jeg kan rett og slett velge å være fornøyd – og det påvirker både psyken og fysikken. Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var og endringene skjedde raskt.

kare

På en av modulene på studiet jobbet vi med verdier og mål. Med min mangeårige erfaring med ledere og med ny lærdom om hvordan vi mennesker fungerer, så satte jeg meg som mål å ta hele NLP-utdannelsen og bli coach. Nå, to og et halvt år senere, har jeg nådd målet mitt og er sertifisert NLP Coach og sertifisert i DNCF. Det gode humøret er på plass igjen og jeg har ryggsekken full av nye teknikker og ressurser.

(Gjengitt med tillatelse fra MetaResource, se original artikkel her).

Kommentarer