Følger du magefølelsen?

Publisert søndag 26. november 2017, av Atle Øi, i Redaktørens Spalte

Jeg har to rådgivere som heter Fornuft og Magefølelse. Fornuft har et godt overblikk fra sin posisjon oppe i hjernen, som jo ligger langt høyere enn magefølelsen som har plassert seg sentralt og balansert midt i kroppen. Disse to rådgiverne er ofte uenige, og jeg bytter på å lytte til dem. Etter at jeg begynte med Coaching har jeg nok lyttet mer til magefølelsen enn jeg gjorde tidligere. Det tror jeg skyldes at magefølelsen er langt mer populær i coachingmiljøet enn det miljøet jeg kom fra. Det er en overvekt av kvinner i coachingmiljøet. Kan det være derfor – at kvinner har mer sans for magefølelse?

Er det forresten forskjell på magefølelse og intuisjon. Jeg har lest noen blogger som definerer forskjellen, men jeg ble ikke overbevist. Her kan en sikkert definere ordene til en viktig forskjell, men for meg blir det mer definisjon enn viktig.

La oss forenkle det litt. I utgangspunktet vil vi normalt si at hjernen vil ta en beslutning ut i fra resultatet av argumentene en legger på høyre og venstre side i skålvekten. Når vi tilsidesetter beslutningen som fornuft har tatt er det fordi magefølelsen, intuisjonen eller kall det hva du vil har sterkere kraft over oss.

Men så kommer det vanskelige spørsmålet. Er ikke hjernen smart nok til å forstå at magefølelsen ofte har hatt rett tidligere … En skulle jo da tro at Fornuft justerer for dette og at magefølelsens mening blir tatt med i betrakting når beslutningen tas.

Dessverre sitter jeg ikke på svaret. Kanskje finnes det ikke noe svar heller, for kanskje finnes ikke rett og galt. Kanskje er det slik at magefølelsen kan ha rett selv om det ikke er det som er smartest. Kanskje magefølelsen vet at du blir lykkeligere av å prøve, feile og for alltid vite at du prøvde – enn om du lyttet til Fornuft som kanskje kunne bragt deg lenger, men hvor du for alltid må lure på hva som ville skjedd om du hadde fulgte magefølelsen din.

Når jeg skriver dette tenker jeg at det kanskje blir litt for filosofisk og litt for lite fakttabasert. Fornuft sier at jeg bør slette hele greia og skrive noe annet mens magefølelsen min sier – kjør på.

Gratulerer Magefølelse – denne gangen vant du, men ikke bli for kjepphøy, Fornuft er nok en rådgiver jeg fortsatt skal lytte mye til.

Redaktør Atle Øi

Kommentarer