Et spark i ræva

Publisert fredag 24. oktober 2014, av CoachMagasinet, i Coaching, Diverse, Mål og drømmer

Komfortsonen – kosesofaen - er komfortabel og trygg, men neppe stedet å finne meg i hele tiden. Jeg har lagt merke til at når jeg vil ha noe annet enn det jeg har, så kan jeg fortsatt gjøre de samme kjente tingene som holder meg igjen i kosesofaen. Det betyr at jeg ikke får det jeg vil, noen endring vil aldri skje. Det er et uttrykk som sier; "Bedre et kjent helvete enn et ukjent paradis." Det er dem av oss som forblir i det gamle uansett om vi har det bra eller mindre bra, fordi det er det eneste vi vet om. Alt annet er ukjent og usikkert.

Føl frykten å gjør det likevel
Endring krever mot. Mot til å ta steget opp og ut av den trygge kosesofaen – det mentale sted hvor vi føler vi har kontroll. Livet krever meg til å bli noe mer, å bruke mitt fulle potensial og skape den beste utgaven av meg selv litt oftere. Min mening med livet betyr blant annet å utforske hvem jeg er. Måten å gjøre det på er å utvide og sprenge grensene. Jeg har lært at universet utvider seg hele tiden. Hvis jeg kan tenke meg at jeg er en del av universet, er det min oppgave å utvikle meg mer og mer. Det er en pågående kraft som jeg er en del av. Det er den kraften som er med på å skape lykke. Det er når jeg går fremover jeg kan føle et kult flyt og elske meg selv og andre. Endringens kraft rister, skaper spenning og får meg til å føle frykt – det kan være veldig ubehagelig å være på et sted hvor jeg ikke vet hva jeg kan forvente.

Skärmklipp 2014-10-24 11.28.47

Det ubevisste vil bare godt
Det er også en annen kraft som er på jakt etter balanse og hygge. Det ubevisste sinn regulerer og styrer våre kroppsfunksjoner som hjerterytme og ånde. Alt dette holdes innenfor strenge grenser og er grunnleggende funksjoner for livet. Det ønsker å beholde funksjonene som de er. Og likevel er det ubevisste sinn nøtt til å forholde seg til endringer. Denne delen av det ubevisste vil bare gode ting, og vi kan neppe overleve uten den organiseringevnen det ubevisste sinn har. Her finnes ingen rett eller feil, positivt eller negativt, bra eller dårlig. Her tas kommandoer mot uten vurdering og de sterkeste blir til troer. Og når det kommer til mine troer om hvordan verden ser ut fra mitt ståsted, gir disse troene underbevisstheten et solid fundament å stå på.

Hva ville skje hvis alt som vi tror på plutselig endret seg eller forsvant? Du tørr knapt å tenke tanken, ikke sant? Og det er grunnen til at noen av våre overbevisninger om hva som er sant holder oss på plass selv om vi virkelig vil noe annet. Hvis jeg ikke tar kommando over mine tanker vil noen annen gjøre det og oppfylle sine drømmer. Hvems drømmer ønsker du leve? Dine egne eller andres?
Når jeg ruler kommer underbevisstheten gjøre alt for meg.

Som en fangevokter holder meg underbevisstheten på plass av den enkle grunn at jeg vet hva jeg har, men jeg vet ikke hva jeg får. Det ubevisste vil gjøre alt for å unngå endring. Det bruker frykt, avvisning og fordømmer meg. Egot er min indre kritiker. Og kan få meg liten og verdiløs. Egoet kan være roten til lav selvfølelse og er flink til å holde meg på plass og unngå endring. Det er viktig at jeg lærer at min underbevissthet er min tjener, og at jeg er sjefen. Likevel, er det lett at det er omvendt. Egoet er nyttig, men trenger å vite sin plass. Og jeg trenger å vite min posisjon. Jeg kjører bussen – Jeg er bussjåfør.

Frykt er ikke skrevet i stein
Jeg trenger også å minne meg selv på at frykten ikke er skrevet i stein og at jeg er trygg og sikker. Som bussjåfør trenger jeg å vite hvor jeg skal. Vite jag hva jeg ønsker er det første skrittet til å ta kontroll over det underbevisste. Skape mening og mål gir drivstoff til mine ønsker, min lidenskap og det jeg er opptatt av. Det gir meg styrke til å forandre.

Walter Heidkampf ACMC Metacoach
Hjemmeside: www.nytenk.no
blog: https://blog.qruiser.com/hivdiva/

Kommentarer