En utømmelig kilde til kunnskap

Publisert lørdag 15. oktober 2016, av CoachMagasinet, i Diverse, NLP, Selvutvikling, Student

Elin Marie Andreassen tar coachutdanning på en skole som er godkjent av Den Norske CoachForening. I høst er hun i gang med NLP Master Practitioner, og har testet ut hvordan kunnskapen fungerer i praksis.

Etter å ha studert NLP i godt og vel et halvt år, har jeg deltatt i mange erfaringsutvekslinger med andre studenter, om hvordan kunnskap om NLP påvirker hverdagen vår. Og hvordan vi bruker det i praksis. Det blir stadig mer interessant å gjøre observasjoner i ulike sammenhenger.

Så jeg bestemte meg for å teste ut den teoretiske kunnskapen i praksis.

Forleden dag tok jeg fly fra Trondheim til et annet sted i landet. På seteraden ved siden av meg satt en ung fyr, sammen med reisefølget sitt. Han ristet voldsomt med det ene beinet, du vet, når tærne står i gulvet mens resten av benet går opp og ned som en trommestikke. Før jeg visste ordet av det satt jeg selv og trommet med pennen min mot låret, og fattet fort interesse for det som hadde skjedd i det ubevisste fysiologiske samspillet mellom oss.

I NLP omtaler vi gjerne dette som å lede, gjerne i tilfeller der vi speiler eller matcher for eksempel kroppsspråket hos noen som vi vil oppnå god kjemi med. Så jeg bestemte meg for å teste ut den teoretiske kunnskapen i praksis.

Etter en kort stund med samstemt tromming begynte jeg selv å tromme saktere, før jeg stoppet helt. På en fascinerende måte skjedde det samme med sidemannen. Kan være tilfeldig tenkte jeg, og startet etter en tid å tromme med pennen min igjen. Og reaksjonen lot ikke vente på seg; ganske kjapt begynte beinet til sidemannen å gå opp og ned. Kan nok en gang være tilfeldig, tenkte jeg for meg selv. Så stoppet jeg, og så stoppet han. Jeg gjentok dette flere ganger, med samme resultat. Utrolig fascinerende!

Noe annet jeg har erfart etter jeg begynte med NLP-studier, er hvordan jeg i større grad lytter til de ordene som foredragsholdere og møtedeltakere bruker, og observerer kroppsspråket. Benytter de ord av nødvendighet, av typen må, skal og bør? Hva uttrykker de gjennom kroppsspråket sitt? Er de glade, likegyldige eller kanskje sinte? Hvordan bruker de stemme og toneleie for å understreke sine poeng? Hvilke vaner og uvaner har de lagt seg til for å håndtere det som kan være en stresset situasjon for mange, det å snakke foran folk?

Det er en uendelig mengde observasjoner jeg kan gjøre, når jeg faktisk ser etter alle de ulike formene for kommunikasjon. Det er stor forskjell på om noen snakker om å feire sine seire mens de smiler, enn når de opptrer som følelsesmessige nøytrale. Det påvirker rett og slett hvordan mottakeren av budskapet reagerer, hvilket inntrykk tilhørerne sitter igjen med. En av forutsetningene i NLP handler om akkurat det; At betydningen av din kommunikasjon vises nettopp i den responsen du oppnår.

Verdt å bruke litt tid på, dersom en er opptatt av hvordan budskapet blir oppfattet av de som hører på.

Dette er bare noe av den praktiske anvendelsen av NLP. Slike observasjoner betyr selvsagt at en selv også kan lære av andre, ved å erfare hva som fungerer for å fange oppmerksomhet, hvordan en selv kan benytte kroppsspråk som en ekstra understreking av gode poeng eller for å fortelle noe om seg selv, og for å skape god kjemi med mennesker en omgås eller trenger å forholde seg til i møter og andre situasjoner. NLP er en nærmest utømmelig kilde til denne typen kunnskap, og som student på NLP Master i høst gleder jeg meg til å grave dypere i denne kunnskapen.

Elin Marie

Elin Marie Andreassen
www.elinmarieandreassen.no
student hos MetaResource AS, avdeling Trondheim

Er du i gang med utdannelsen som NLP Coach, og har erfaringer du vil dele med oss? Send gjerne ditt innlegg til webredaktor@coachmagasinet.no.

Kommentarer