En tydeligere utgave av seg sjøl

Publisert søndag 28. mai 2017, av CoachMagasinet, i Blogginnlegg, Coaching, NLP, Student, Verktøykasse

Tove Duncan er markedsansvarlig i Danica Pensjon. Der jobber hun mye med markedsføring ut mot kunder, og med kommunikasjon både utad og innad. Tove har en jobb der det er mye dialog - digitalt og i kontakt med mennesker. Hun samarbeider med mange, og mener NLP er kjekt verktøy å ha i en slik sammenheng. 

Elin Marie Andreassen, CoachMagasinets nye redaksjonsmedlem tok en prat med Tove Duncan, som er i ferd med å gjennomføre utdannelsen som NLP Coach.

– Jeg har blitt en tydeligere utgave av meg sjøl

Lette etter bevis underveis
Tove er ei energisk dame, og likt henne kommer hun småløpende til lunsjavtalen vår på Sellanraa i det nye kulturkvartalet i sentrum av Trondheim. Jeg lurer først av alt på hva det var som fikk Tove til å starte på NLP-utdanningen. – Det var nok min nysgjerrighet på hva coaching er. Ordet dukket opp så mange ganger i ulike sammenhenger. Så var det et ord uten innhold for meg. Engasjert Byrå introduserte meg for NLP og MetaResource gjennom jobb, og to kolleger gikk også før meg. Så begynte jeg å lese om det, og meldte meg etter hvert på NLP Practitioner sammen med en kollega, forteller Tove.

– Jeg tenkte veldig jobbrelatert i starten, at dette kan jeg bruke i jobben. Men det tok ikke så lang tid, vet du, før jeg skjønte at dette handler først og fremst om meg. I alle fall som utgangspunkt. Det var et lite lys som gikk opp for meg da.

Tove forteller at hun opplevde NLP Practitioner som veldig spennende, og svært bevisstgjørende. – Hva er viktig for meg? Hvor vil jeg egentlig? Så da bestemte jeg meg for å gå videre, og lære mer, og på NLP Master opplevde jeg at jeg leter etter bevis på at det virker. Først bevis inni meg sjøl, hvordan det fungerer på meg, og dernest hvordan andre opplever det, forklarer Tove, og legger til at det var viktig for henne å spørre seg sjøl om det fungerer.

Det som kanskje er ekstra interessant i denne sammenhengen, er at Tove omtaler seg selv som en skeptiker. Hun er fornuftsbasert, og hopper ikke i ring. – Jeg må ha noe å gi, det må være hold i det, sier hun selv. Derfor var NLP-utdanningen en prosess for henne. – Jeg spurte meg sjøl; Hva er dette her? Er det noe jeg kan stå for? Så ble det først og fremst en reise inni meg sjøl. Det tror jeg er en nyttig bakgrunn som coach, at jeg virkelig tror på det, fordi jeg har erfart det sjøl.

Har blitt tryggere på valgene
Tove tror på det å finne balansen i livet, gjennom å være klar over hva som tar henne dit. – En kan ha mål på mange områder i livet, ikke bare innenfor jobb, forklarer Tove. Og mener prioritering er noe av nøkkelen. – Jeg er bevisst dette med å prioritere. For meg må det være balanse mellom jobb og familie. For andre kan det være noe annet. Når jeg nå sertifiserer meg til coach, så må det gå utover noe annet. Jeg er klar over hva det sjøl skal være, og da slipper jeg å føle meg som en kaospilot underveis, forteller hun.

Tove trives med å være tilstedeværende, være i nuet. Hun har alltid vært klar over hva som har vært viktig for seg, men NLP har gjort henne mer bevisst på hvilke valg hun tar, og hvorfor. – Jeg er blitt tryggere på disse valgene, slår hun fast. Er du målbevisst? – Ja, på sett og vis. Jeg har rammer. Jeg vet hvor jeg skal hen, men trenger ikke å ha alt klart underveis. Det er det jeg opplever som fint med mål; etter hvert så har du gjort så mye at du har dratt deg sjøl i riktig retning. Det å nå målet lever inni meg, men det trenger ikke alltid å være på papiret. Jeg liker det. Å kjenne at noe lever inni meg, sier hun.

Coaching som bevisstgjøring og coaching i mammarollen
Når jeg spør Tove hva som er det viktigste hun har lært, og hva utdanningen har betydd for henne, blir hun veldig ivrig etter å fortelle. – Jeg har lært å stole på intuisjonen. Den er gjerne basert på en sum av hendelser og erfaringer. Og så har jeg fått en langt større bevissthet rundt verdier, og blitt en tydeligere utgave av meg sjøl. Og hva jeg vil. Det synes jeg er så interessant, at du alltid har et valg. Det å være bevisst på det valget er et godt fokus å ha, og ikke minst et godt utgangpunkt. Dette er også noe jeg vil hjelpe andre med. Få mennesker til å se at de alltid har et valg, og at man alltid kan velge noe annet. Tove forklarer at hun har lært viktigheten av å gi andre mennesker muligheten til å se ressursene sine, og forsterke disse. Hun ser på dette som sin viktigste oppgave som coach. – Det er så herlig å se fysiologien endre seg hos andre, når de blir utfordret, når de starter å tenke, sier Tove og smiler.

Tove er en engasjert mamma, og ser betydningen av coaching også i denne rollen. – Jeg bruker det når jeg opplever at ungene setter begrensninger for seg sjøl, og har laget seg sannheter som ikke er sanne. Da utfordrer jeg, for at de skal finne ressurser i seg sjøl. De kaller det av og til heksekunst, men mest av alt er de nok nysgjerrige, ler hun.

Jeg lurer veldig på hva Tove vil si til andre som vurderer NLP-utdanning. Hun har svaret klart. – Åh, dette har jeg tenkt mye på! Det er dette med å se mulighetene, bli bevisst valgene og bli tydelig på hva du vil. Disse tingene får du større innsikt i gjennom NLP. NLP utfordrer deg på disse tingene i en sånn grad at du er nødt til å begynne å reflektere. Og om du skal ha effekt av NLP så må du være ærlig med deg sjøl. Det å være ærlig med seg sjøl er forresten et godt sted å starte uansett, fastslår Tove.

Hva brenner du for, Tove? Hva er din lidenskap?
– At alle bare skal ha det bra! I hverdagen! Glem alt det vi ”skal ha” for å bli lykkelig. Vi må skjønne at vi har det. Det brenner jeg for! Dette med ting vi må ha; Når skjedde det egentlig, spør Tove oppgitt. Hun mener at vi lever i et samfunn der alt egentlig er okey, vi kan være som vi er, og trenger ikke være helt A4 alltid. – Likevel så higer vi. Slapp av! Sørg for å ha det bra! Dyrk hverdagsgleden, er Toves oppfordring. Og hun sier det med en slik begeistring at det er vanskelig å være uenig.

Tove forteller at hun også har en drøm, og den skal hun nå en gang, men hun understreker at hun ikke trenger å nå den for å bli lykkelig. – Det er hverdagen som skaper livet mitt, og som påvirker om jeg er lykkelig. Noen ganger skaper vi oss problemer av ting vi ”må ha”, men som vi ikke trenger. Vi blir rett og slett avhengig av disse tingene, selv om tanken var at vi ville bli mer fri. Vi må ikke bli slaver av det materielle!

Finner gullet i naturen
Tove tror sterkt på at vi som mennesker er en del av naturen, og at det å være ute forsterker ressursene til hver enkelt. Derfor ønsker hun også bruke naturens ressurser i coachingen sin, og vil gjøre mer av det fremover. – Det er helse i naturen, det vil jeg bruke bevisst sammen med coaching. Vi har vel alle sett bildet av gutten med ryggsekken, som står og ser mot Soria Moria i det fjerne, som skinner som gull. Jeg vil hjelpe folk å finne dette gullet, avslutter Tove.

Elin Marie

Elin Marie Andreassen
Coach under sertifisering
elinmarie.no

Kommentarer