Det som er viktig, blir enda mer viktig 

Publisert søndag 10. desember 2017, av Kitty Stensrud, i Coaching, Ledelse, Relasjonsbygging, Selvutvikling, Verdier

Hanne Schjerven Fors Paulsrud tok over stafettpinnen som leder for Den Norske CoachForeningen i  mars i år. Med ydmykhet, stå-på- vilje og engasjement har Hanne tatt vervet på alvor, og har gjennom dette året fått kjent på både glede og livets tøffe sider.

Hvordan har det vært å ta over lederrollen i DNCF?
Det var med stor ydmykhet jeg overtok stafettpinnen etter Erica Grunnevoll, som var leder i tre år.
Hennes lederskap føyde seg inn i rekken av dyktige og handlekraftige ledere i DNCFs historie.

Erica har god oversikt over prosesser, rutiner og mennesker i DNCF, og har delt raust av sin erfaring,så overtakelsen har egentlig gått fint. Resten av innholdet må jeg fylle selv, og jeg innser at det tar litt tid å finne «min» form i rollen.

Hva har du erfart i lederrollen disse månedene?
Jeg har erfart stort engasjement blant våre medlemmer ift. å bevare og styrke kvaliteten på våre utdanninger, og hva det ligger i å være en DNCF Sertifisert Coach. Vi bærer vår tittel med stolthet, og det er det mye styrke og kraft i. Det har inspirert meg og gledet meg.

Hva har vært spennende?
Som fersk leder, og den første med kun personlig medlemskap (ikke skolemedlemskap i tillegg), kjenner jeg på at jeg har mye å lære. Det er spennende i seg selv.

Samtidig håper jeg kan tilføre noen nye perspektiver, noe som også er spennende.
Jeg setter stor pris på å arbeide med fine styrekolleger fra Tromsø i nord, Trøndelag via Møre og  Romsdal og Bergen i vest, til Oslo og omegn i sør. Det er inspirerende og gøy å jobbe mot felles mål på tvers av skoletilhørighet og geografi. Og det føles meningsfylt å jobbe med å sette DNCF ytterligere på kartet.

Hva har vært utfordrende?
Den største utfordringen er å finne tid til alt vi i styret har ambisjoner og ønske om å gjøre,
fordi vi alle gjør dette ved siden av jobb og andre forpliktelser. Men vi gjør så godt vi kan, og jeg opplever at vi har en felles ståpåvilje og arbeider godt sammen. I tillegg opplever jeg at det til tider har vært utfordrende at vi alle er så «nye» i styret (5 nye styremedlemmer og 4 som har vært med kun et år) , og derved mangler litt av historikken i organisasjonen.

Hva ser du av potensiale for DNCF som en organisasjon?
Jeg tenker at vi er en «ung» organisasjon, og som ungdom flest har vi masse potensiale som vil og
kan. Vi er foreløpig kun 250 medlemmer, men blir stadig flere. Når vi blir flere, og alle trekker i samme retning, får vi større gjennomslagskraft som organisasjon. Jeg ser potensialet
for en organisasjon som anerkjennes for seriøsitet og kvalitet, men ser at vi fortsatt har en god vei å gå i forhold til kjennskap til og kunnskap om hva DNCF står for.

Hvordan kan DNCF Sertifiserte Coacher ha nytte av å være medlem av DNCF?
Det viktigste, slik jeg ser det, er fordelen av å ha en seriøs organisasjon i ryggen, som står for faglig kvalitet og høy etisk standard. I og med at «coach» ikke er en beskyttet tittel, er det en «jungel» av tilbydere av coaching på markedet. Ikke alle er like bra. DNCF Sertifiserte Coacher skiller seg positivt ut pga. Norsk Bransjestandard for Coaching. Gjennom denne stilles høyere sertifiseringkrav mht. timer og praksis enn hva som er tilfelle noen annen coach-organisasjon. Dette gjør at alle DNCF Sertifiserte Coacher kan bære sin tittel med stolthet, og at alle studenter ved DNCF Sertifiserte skoler kan føle seg sikre på at de befinner seg innenfor et rammeverk av kvalitet.

Jeg mener det er i alles interesse å bli med i arbeidet om felles profilering av DNCF, slik at vi styrker foreningens merkenavn, kjennskap i markedet og derigjennom øker muligheten for oppdrag for den enkelte coach. Målet er at DNCF Sertifiserte Coacher skal være det opplagte valget for kjøpere av coachingtjenester.
Helsedirektoratet har godkjent DNCF som utøverorganisasjon av alternativ behandling. Dette gir DNCF Sertifiserte Coacher rett til registrering i Alternativregisteret etter gjennomført Juridisk fagdag, noe som muliggjør tilbud av helserelatert coaching momsfritt. DNCFs medlemmer har også en del gode medlemsfordeler, som rabatterte priser på en rekke varer og tjenester. Blant annet vil jeg minne om muligheten for å tegne en meget gunstig helseforsikring gjennom IF/Vertikal helse. Tilbudet gjelder ut året. De som er interessert kan ta kontakt med meg på leder@coachforening.no.

Hva er planene for 2018 i DNCF?
Det første som skjer i 2018 er lansering av ny webside i januar. Denne vil profilere medlemmene godt, og gjøre det lett for coachkunder å søke opp DNCF-sertifiserte coacher. 15. mars blir det
årsmøte og årskonferanse. Denne gangen rettes konferansen først og fremst mot DNCFs egne medlemmer. Vi arbeider også med å danne flere møteplasser for våre medlemmer gjennom coach-cafeer som alle kan delta på. Nye sertifiseringer og fagdager skal gjennomføres, og sertifiserings-rådet skal igangsettes for å utvikle og tydeliggjøre Norsk Bransjestandard for coaching, slik at DNCF henger med i tiden og utviklingen på en god og kvalitetssikrete måte.

«Jeg vil være meg mens jeg er her. Den meg som jeg selv definerer som meg.»

I mai mistet Hanne en som sto henne veldig nær og som rått og brutalt ble borte, og hun har
gjennom året opplevd alvorlig sykdom tett på seg. I høst skrev hun i sin blogg om sorg og hudløshet, og at livet har en begrenset tid. Det som har og er viktig, presser seg enda sterkere på. Les Hannes blogg her

Verdier er rettesnorer som jeg gjør mitt beste for å følge i det daglige. Tilstedeværelse, glede, raushet, mot og likeverd står frem. I tillegg kommer frihet, takknemlighet, utvikling og autensitet høyt opp på min verdiliste. Jeg er opptatt av å bidra med det jeg kan fra et ærlig ståsted i forhold til hvem jeg er og hva jeg kan, og synes det er utrolig inspirerende å omgås mennesker med andre perspektiver enn mine egne. Når alle bidrar med sitt blir det så bra!

Helt siden jeg var ganske ung har jeg forsøkt å leve etter essensen i Sinnsrobønnen (av den amerikanske teologen Reinhold Niebuhr): Gud, gi meg sinnsro til å akseptere de ting jeg ikke kan forandre, mot til å forandre de ting jeg kan, og forstand til å se forskjellen. Det betyr at jeg i tøffe tider tar meg tid til å jobbe med aksept av det uforanderlige. Når jeg aksepterer situasjonen slik den er, ikke slik jeg skulle ønske den var, gir det meg det rette stå-stedet for å finne løsninger for veien videre. Aksept er ikke alltid lett, og jeg bruker meditasjon og naturen for å finne veien dit. Jeg bor rett ved skogen, og har tilbrakt mange timer der.

Jeg er også heldig, og har noen veldig gode folk nær meg. Gode folk som støtter, løfter og bærer når livet stormer som verst. Noe jeg har opplevd at det gjør i ny og ne.

Julen er tid for refleksjoner, og tilbakeblikk – men også tid for forventninger. Med kun få dager igjen til julaften. Hvordan ligger du an med juleforberedelsene?
Mannen min og jeg har tre sønner på 12, 16 og 18 år. Da de var små var desember preget av jule-verksted og pepperkakebakst, mens det nå er tonet veldig ned. Heldigvis inviteres vi hvert år til pepperkakehus-pynting sammen med familie og gode venner. Juletreet hugger vi helst selv, på tur i venners skog, med samvær og bålbrenning etterpå. Hos oss er det mannen min som er kokken, og hans uslåelige medisterkaker testes alltid ut et par dager før jul, mens vi ser på den animerte julefilmen
«A Christmas Carol» med Jim Carrey. Vi pynter juletreet lille julaften, gjør vanlig «lørdagsrent», tenner lys og røkelse – og så er det jul.

Det viktigste for meg er samvær og gode samtaler med dem jeg er glad i. Litt ro i julestria, med fyr på peisen og tid til å reflektere over hvor heldige vi er. Det er mye å være takknemlig for, og det gir meg stor glede å tenke på det. I tillegg er det en viktig juleforberedelse å synge konsert i Gamle Aker kirke sammen med koret «mitt». Gamle Aker kirke er Oslos eldste bygg – en vakker middel-alderkirke med fantastisk akustikk, som virkelig setter julefølelsen for meg.

Hva ønsker du deg selv til jul?
Det må bli en god bok eller en kulturell opplevelse – gjerne en reise. Hva nissen kommer med få vi se – uansett gleder jeg meg til fri med familien.

God jul til alle!

 

Kommentarer