Coacher med spesialområder: Ryttercoaching

Publisert søndag 23. september 2012, av CoachMagasinet, i Nisjecoaching

Ryttercoaching er andre nisje ut i vår serie om nisjecoaching: coacher som har spesialisert seg på et spesifikt område.

Navn: Gry Nergård, også kjent som Ryttercoachen. Hun har spesialisert seg på mentaltrening og coaching av ryttere og andre hesteinteresserte.

Webside: www.ryttercoachen.no

Hva slags bakgrunn og coachingutdannelse har du?

Jeg har bred bakgrunn med å jobbe med mennesker og dyr. I hele min oppvekst har jeg hatt dyr rundt meg, og jeg begynte å ri i 10 års alderen. Min brennende interesse for samspill og kommunikasjon som gode nøkler til mestring, prestasjon og ikke minst til å få ut det beste i deg selv og din samarbeidspartner. Etter videregående tok jeg befalsskole og plikttjenesten min hadde jeg i Indre Troms. Utrolig lærerikt! Der ble min interesse for lederskap og prestasjon styrket ytterligere. Etter dette fortsatte jeg med lærerutdannelse, fritidspedagogikk og grunnfag idrett. Etter noen år i skolen og flere år innen tung psykiatri, bestemte jeg meg for å ta NLP-utdannelse. Hos Active Choice tok jeg master. Der var vi så heldige at vi fikk 6 samlinger a 5 dager, så vi lærte mye! Coachingsertifiseringen min har jeg fra Metaresource AS.

Hvordan kom du på ideen til ditt konsept?

Idrettscoaching i sin helhet startet jeg med i 2003, og i 2007 spisset jeg konseptet inn mot ryttere. Ideen til konseptet hadde ligget og ulmet en god stund da jeg er et hestemenneske. Jeg så at jo bedre tilstandskontroll rytteren har, jo bedre vil hesten få det. I forbindelse med WM for islandshest i 2007 ble jeg leid inn som coach for landslaget. Det var starten på mange flotte kurs og opplevelser sammen med hestefolk i hele Norge.

Hva slags problemstillinger hjelper du dine kunder med?

Mine kunder er fra alle nivåer, altså alt fra nybegynnere til eliteryttere på landslagsnivå med internasjonal erfaring. Problemstillingene kan være alt fra negative overbevisninger, konkurransenerver og redsel for å for eksempel ramle av hesten. De av mine kunder som driver aktivt med konkurranse kjører ofte en kombinasjon av enkelttimer og kurs.

Temaer som går igjen er mentaltrening og automatisering av teknikk, opprydding av episoder som gir dårlige tilstander og forankring av gode tilstander. Målsettingsarbeid, verdier og motivasjon er også elementer som vi jobber.

En del av de som kommer til meg har hatt ulykker i forbindelse med ridning. Etter en slik ulykke, som ofte er alvorlig, kan man naturlig nok bli skeptisk og redd når man skal begynne å ri igjen. Hester er sensitive dyr, og de fanger opp din sinnstilstand raskt. Er du redd, er sannsynligheten for at hesten din oppfatter fare og blir redd. Måten å få bukt med denne negative spiralen på, er å fjerne de gamle minnene som trigger redsel og lage rolige og trygge ankere istedenfor. Det gir suksess!

Hva er de viktigste suksesskriteriene for at dine kunder skal lykkes med sine mål?

Det viktigste er at kunden er motivert selv. Jeg tester alltid det helt i begynnelsen av samarbeidet. Jeg har mange unge kunder som har et press på seg fra trenere og foreldre, og det er viktig å sjekke ut at målene som blir satt kommer fra barnet/ungdommen selv.

Når den indre motivasjonen er på plass, kan jeg føle meg sikker på at denne kunden vil gjøre jobben som skal til for å komme i mål. Utover det må man selvsagt ha rammebetingelser på plass og evnen til å drømme stort samtidig som man setter realistiske mål sammen med kunden sin. Den viktigste suksesskriterien er indre motivasjon.

Fortell om en suksesshistorie!

Under VM i Nederland var det en av utøverne som var svært nervøs foran konkurransen. Hun var usikker på et av momentene i oppvisningen. Tanken på ikke å få til akkurat det, utløste en strøm av nervøsitet og dårlige tilstander. Hvis denne tilstanden skulle vedvare og komme med i konkurransen, ville hun ikke nå målet med å få ut hele potensialet til seg og hesten.

Vi satte oss ned og jobbet i rundt 10 min med å automatisere det ene momentet hun var usikker på, med det resultat at tilstanden endret seg og hun begynte å glede seg til konkurransen neste dag, istedenfor å grue seg og være veldig nervøs.

Vi ankret også andre tilstander som hun måtte ha bruk for og lagde en fin «utløserknapp» på den. Konkurranse dagen kom, og utøveren red på autopilot gjennom hele programmet, uten snev av nervøsitet og tanke på den ene momentet som kunne veltet oppvisningen. Målet var nådd og gleden stor!

En annen suksesshistorie handler om en dame som hadde ridd i mange år og hadde stor glede av det på hobby basis. En dag da hun var ute og red, ble hesten hennes skremt og løp ut med henne, slik at hun mistet kontrollen. Damen falt av hesten, ble hengende igjen i stigbøylen og ble slept gjennom et steinete område. Hun brakk ryggen, noen ribben, fikk hjernerystelse og brudd i en arm samt indre blødninger. Situasjonen var kritisk og hun var på sykehus i flere uker. Da hun begynte å bli restituert igjen ønsket hun selvsagt å ri igjen, men bare tanken på det, utløste minner og redsel. Hun tok en telefon til meg og vi startet med å jobbe opp tillit til hesten igjen, ute på beitet. Ri var ikke tema enda. Jeg hjalp henne å rydde bort alle minner fra episoden slik at minnet ble fristilt. Videre coachet jeg henne på prosessen det var å komme seg opp på hesteryggen igjen. Etter noen uker var damen på hesteryggen igjen, alt fungerte trygt og fint og hun var strålende fornøyd!

Intervjuet er gjort av Marga Dijkman, styremedlem i Den norske CoachForening, DNCF og daglig leder i New Attitude.
www.dncf.no
www.newattitude.no

Har du forslag til andre nisjer, og personer vi kan kontakte, send oss gjerne ditt tips til:
webredaktor@coachmagasinet.no

Kommentarer