Bli kjent med de ulike DNCF skolene

Publisert tirsdag 7. juli 2015, av Elisabeth Brochman Refring, i Coaching, Diverse, Kurs

CoachMagasinet ønsker å vise frem skoler med coachutdanning som følger Norsk Bransjestandard for Coaching og som er godkjent av Den Norske CoachForening(DNCF). Du kan lese mer om hva skolene tilbyr, hvem de er og hva det vil si å være en DNCF sertifisert skole. Det vil publiseres flere artikler i CoachMagsinet gjennom de neste sommerukene om skolene godkjent av DNCF

Vi har intervjuet lederen ved Ålreit Institutt i Bergen & Haugesund, MetaResource i Lillestrøm & Trondheim, CoachTeam as – House of Leadership i Oslo og NLP Coaching Norge i Bergen.  De er alle skoler med hvert sitt særpreg, sin kultur og sin kompetanse. Det som er felles og veldig tydelig er at alle skolene drives med raushet, glede og ekte engasjement. I denne serien med artikler vil du bli bedre kjent med dem. 

Først, hva betyr DNCF godkjent skole og coach?
Norsk Bransjestandard for Coaching er utarbeidet med utgangspunkt i arbeidet som Den Norske CoachForening (DNCF) var med å initiere overfor Standard Norge våren 2006. Norsk Bransjestandard for Coaching tar utgangspunkt i norske forhold, erfaringer og behov.

DNCF ønsket å igangsette arbeidet med å utforme en sertifisering av coacher av en uavhengig tredjepart, for å sikre høy kvalitet på utdanningen og sertifisering av coacher.

DNCF har etablert kriterier både for coacher og for skoler som tilbyr coachutdanning. Bransjen er i stadig vekst og når etterspørsel stiger, kan useriøse aktører dukke opp.
Norsk Bransjestandard for Coaching har som viktig prinsipp å gjøre det lettere for kundene å orientere seg i bransjens tilbud. Dette ville bidra til å gjøre bransjen mer oversiktlig for kundene.

Standarden stiller krav til de som utdanner coacher, bl.a. om informasjon, åpenhet, faglig plattform og teoretisk grunnlag.
Et prinsipp for Norsk Bransjestandard for Coaching er å sikre en faglig og etisk forsvarlig tjeneste. Det stilles minstekrav til teoretisk og praktisk innhold og omfang for å sikre utdanningens kvalitet.
Dessuten legger standarden stor vekt på coaching som håndverk. Kunnskapen må sitte i musklene.

Derfor stiller den strenge krav til dem som kan bære tittelen «DNCF sertifisert Coach».

Det er DNCF sitt primære mål å sørge for at kunder får en garanti for at kvalitets krav er innfridd når de velger en DNCF godkjent skole eller DNCF sertifisert coach.

Hva skolene tilbyr
Alle skolene som er godkjent av Den Norske CoachForening må ha har minst tre trinn i sine coachutdanninger. Du kan selv velge hvor mange trinn du ønsker å ta. Hvert trinn er slik sett avsluttende med egen eksamen og sertifisering. For å bli DNCF sertifisert Coach, krever det at du tar alle 3 trinn samt samler 125 timers praksis og går opp til sertifisering med ekstern sensor utnevnt av DNCF. Trinn 1 kalles NLP Practitoner. Her får du lære grunnleggende NLP og du får en grundig innføring i kommunikasjon, coaching og selvledelse. Trinn 1 gir deg grunnleggende menneskekunnskap og relasjonskompetanse. Personlig vekst står også sentral i NLP Practitioner utdanningen. Du arbeider med egen personlig vekst og  utvikling.

Når du er har tatt sertifisering på Trinn 1 som NLP Practitioner kan du gå videre til Trinn 2 og ta Master Practitioner. Her vil du få en dypere innsikt i NLP og kunnskapen fra Practitioner blir satt i system. På Master Practitioner lærer du også modellering. Kort fortalt handler det om å finne forskjellen som utgjør forskjellen. Studentene modellerer fremragende egenskaper hos personer som har lykkes på et spesifikt felt  og finner suksessstrategien til denne egenskapen som har vært avgjørende for suksess.
Når du har fullført Trinn 2 Master Practitioner og Trinn 3 Coach, kan du etter 125 timers praksis bli DNCF sertifisert Coach. Ønsker du å lese mer i detalj om dette, anbefaler vi DNCF sine sider og nettsidene til de DNCF sertifiserte skolene.

CoachTeam as – House of Leadership , MetaResourceÅlreit Institutt og NLP Coaching Norge tilbyr også en godt utvalg med kortere kurs og temakvelder. Dersom du er nysgjerrig på coaching og vurderer en utdannelse kan det være en god start. Dette vil stå mer om dette i presentasjonene av skolene. Følg med!

Hva betyr sertifiserte skoler?
De sertifiserte skolene stilles det kvalitetskrav til. Skolene må oppretteholde kvaliteten for å sikre videre godkjenning. Standardiseringen har som viktig prinsipp å gjøre det lettere for kundene å orientere seg i bransjens tilbud. Den stiller krav til de som utdanner coacher, bl.a. om informasjon, åpenhet, faglig plattform og teoretisk grunnlag. Det stilles minstekrav til teoretisk og praktisk innhold og omfang for å sikre utdanningens kvalitet. Dessuten legger standarden stor vekt på coaching som håndverk. Utdanningen skal minst være på 300 timer undervisning/opplæring. I tillegg kommer tid til trening, kollokviegrupper, prosjektoppgaver, praksis og lesing av teori. Utdanningen skal strekke seg over minimum 1,5 år. Utdanningen skal inneholde både kunnskapsbasert læring og erfarings basert læring. Hele bransjestandarden med mer god informasjon finnes på http://dncf.no/bransjestandard/

DNCF godkjente skoler 2015
I de kommende artiklene skal vi se nærmere på Ålreit institutt i Bergen og Haugesund og deres kompetansesenter. CoachMagasinet fikk møte Jutta Hovda og Jan Otto Hovda. Ekteparet har bred erfaring innen ledelse og coaching og har drevet med utdanning, leder- og bedriftsutvikling i mer enn 20 år i Tyskland og Norge. De representerer også European Coaching Association i Norge.
Se artikelen om Ålreit Institutt her >

Vi skal møte Trine Åldstedt leder i MetaResource Lillestrøm og Trondheim. Hun forteller varmt om sitt NLP engasjement og MetaResource. Studenter med sertifiseringer innen NLP fra MetaResource AS, får sertifikat utstedt fra The Society of NLP, signert av Dr. Richard Bandler, president i The Society of NLP John La Valle og Trine Åldstedt.
Se artikelen om MetaResource her >

Lene Fjellheim hos CoachTeam forteller oss engasjert om Meta-Coaching. Metoden er utviklet av professor i psykologi, Dr. L. Michael Hall, og er en videreutvikling av NLP. Den nye disiplinen blir kalt Neuro-Semantics. CoachTeam er godkjent av American Board of NLP (ABNLP) og International Society of Neuro Semantics (ISNS), og deltakere blir sertifisert i henhold til disse standardene.
Se artikelen om CoachTeam her >

Vi skal få høre fra Anne Lise Grønvold hos NLP Coaching Norge Akademiet i Bergen. De har planer om å ekspandere med flere avdelinger, bla i Kristiansand. Dersom du er DNCF sertifisert Coach og kan tenke deg å bli trener og/eller undervise, kan dette være din mulighet.
Se artikelen om NLP Coaching Norge her >

Alle som tar utdanning ved DNCF godkjente skoler, har også internasjonale godkjente utdanninger. Det vil si et sertifikat som også åpner dører for videre studier av NLP internasjonalt.

Høres dette interessant og spennende ut? Har du lyst til å lære mer? Da kan du like og følge skolene sine facebook sider for jevnlige oppdateringer. Du kan like CoachMagasinet sin facebook side hvor vi stadig legger ut gode artikler om coaching, kommunikasjon og lederskap.

Kommentarer