Birgitta Vikström (juni 2012)

Publisert onsdag 30. mai 2012, av CoachMagasinet, i Månedens coach

Det sitter en liten, sprek dame i sofaen og drikker kaffe. Hun heter Birgitta Vikström og er svensk. Jeg vet hun har vært forsker, jobbet i papirindustrien i en kvinnealder, er sivilingeniør, ja i alle fall var hun det i sitt «forrige liv». Jeg vet også – og har selv fått kjenne på kroppen - at denne damen er kjent for to helt spesielle egenskaper; hun aksepterer andre som sånn de er og hun har en beroligende effekt på sine omgivelser. Jeg setter fra meg koppen og spør den blide damen hvem hun egentlig er.

Eskortepiken

– Ja, det var et bra spørsmål, sier hun, skratter og tenker seg om litt før det glitrer bak brilleglassene; – Jeg er en som følger deg hjem i mørket, sier hun lurt og fortsetter -Da jeg var liten bodde vi i Båtskärsnäs, der min pappa var lærer. Om høsten og vinteren var det lange, kalde og mørke kvelder så langt nord, stedet ligger på linje med Mo i Rana. Vi ungene var ute å lekte, men så måtte jo alle gå hjem til slutt og da pleide jeg å følge mine venninner gjennom den mørke skogen. Det gjør jeg vel fortsatt som coach. Jeg eskorterer folk gjennom mørket.

Men du jobbet med helt andre ting først?

– Ja. Da jeg var 10 flyttet vi til Stockholm og etter hvert valgte jeg reallinjens matematiske gren. Til slutt ble jeg forskningsingeniør og så gikk det slag i slag. Jeg flyttet til Norge i 1990 og jobbet i Norske Skog. Som leder fikk jeg ikke så mye tid til å bruke på mennesker, man skulle holde på med prosjekter. Etter hvert ble menneskene mer interessante enn teknikken og prosjektene. Jeg ville vite hva som motiverer folk, hva som driver dem. Og hvorfor i all verden er de så forskjellige? For ni år siden hoppet jeg av hele karusellen og startet på coachingutdannelse i steden for. Det har jeg ikke angret på!

Hvilke områder jobber du mest med og hvorfor akkurat disse?

Birgitta ler og mumler noe om «eskorteservice i mørket». Så kikker hun på meg og forklarer at det dreier seg om «Hva skal jeg bli når jeg blir stor og hvordan skal jeg tørre det? – coaching.»

De som kommer til meg er gjerne kvinner som har kommet til et punkt i livet hvor de tenker: Er dette alt? Skal jeg ikke få mer ut av livet enn dette? Noen har ofret mye for mann og barn og ser kanskje at de har valgt det beste for andre men glemt seg selv, sine verdier og ønsker. Det er så moro å hjelpe dem til å finne ut hva de skal bruke resten av sitt liv til med utgangspunkt i deres EGNE verdier.

Hvordan har du kommet fram til denne målgruppen?

Målgruppen har valg meg, jeg har ikke valgt dem!

Hva er dine største utfordringer som coach?

Noen personer greier jeg ikke å hjelpe av ulike årsaker, da føler jeg meg maktesløs. Jeg er jo vant til å hjelpe folk å løse sine problemer på den ene eller den andre måten men det hjelper ikke hvis klientene egentlig ikke vil komme videre.

For mange år siden skulle jeg coache en jentegruppe med vekt på hva de skulle bli når de ble store og hvilke hindringer de kunne møte. Problemet var bare det at de ikke kunne komme på en eneste hindring! Det var «green light all the way» , så det var bare å koste på. Det interessante er at mange av dem faktisk har blitt det de ville bli den gangen. For meg kjentes det som en utfordring at det ikke var noen utfordringer!

Fortell om en suksesshistorie du har opplevd!

En gang kom det en dame til meg med et stort problem. Hun hadde begynt hos psykolog og han sa at problemet satt dypt og at behandlingen kunne ta lang tid. Det dreide seg om avhengighet av noen spesielle personer som gjorde at hun ikke kunne realisere sine drømmer. På tre måneder hadde hun frigjort seg fra avhengigheten, sluttet hos psykologen og hadde startet å realisere sin store drøm. Det var suksess, det! Damen var lykkelig og det var jeg og. For meg tok det 10 år å gå fra drøm til virkelighet. Mitt mål er å hjelpe folk til å komme videre i sine liv NÅ!

Birgitta Vikström

www.green-light.no

www.efficientmeetingsnow.com

Intervjuer
Dagny Mikkelsby

Kommentarer