Alder, stor hindring …

Publisert mandag 11. november 2019, av Atle Øi, i Diverse

Han  skulle bare ha litt coaching i forkant av en jobb han søkte på. Alder var største utfordring fortalt han, men på øvrige kriterier var han godt kvalifisert.

– ingen vil ha en fyr på over 50 år innledet han med

– Det var synd, for det er jo jeg sa jeg og smilte

– Jeg mente meg selv sa han, ingen velger en på godt over 50 år når det finnes mange med samme erfaring mellom 30 og 50 år.

– Men hvorfor bruker du en coach som er over 50 når det finnes mange med samme utdannelse som er yngre?

– Det er annerledes med dere coacher sier han, da er det bra med litt tyngde og et levd liv.

– For det har ikke yngre coacher, spør jeg?

– Jo de har sikkert det, eller de kan ha det, men jeg tenker at en coach bør være på egen alder eller eldre.

– Ja jeg skjønner at dette med alder er noe du tenker mye på sier jeg og smiler. Kan det tenkes at du vektlegger dette så mye at det skinner igjennom også på et intervju, at du forventer at det skal være holdningen hos den som intervjuer deg?

– Det kan hende sier han, men det er jo ikke til å komme utenom at dette er et problem for oss over 50 da sier ham.

– Her må du si «jeg» og ikke «oss» sier jeg. Jeg har mange kunder som bryr seg mer om hva de får enn hvor gammel jeg er …

Samtalen fortsatte videre og spøkefull ba jeg han kjøpe seg en stokk og noen klær som bedre passer «gammelmann» imagen han har bestemt seg for. Han har humor og vi ender opp med å le godt av tenkte situasjoner hvor han støttes inn på intervjuet og byr intervjueren på en kamferdrops. Humoren virker for nå er han brått mye mer fokusert på hvordan han kan gjøre alder til et argument og ikke en hindring.

Det skal sies at han ikke fikk jobben. Til tross for et svært vellykket intervju som ikke dreide seg om alder i det hele tatt hadde han endt opp som en av tre i finalen, og tapt. Medalje på intervju trenger jeg ikke om det ikke er gull sa han kjekt.

– Hvem fikk jobben da spurte jeg

– Han sa et navn som helt tilfeldig viste seg å være en dame jeg hadde gått på skole med for mange år siden. Jeg tror ikke hun er noe yngre enn deg sa jeg.

Han lo og skjønte hvor dette bar, så i stedet for å gni det inn foreslo jeg at vi skulle møtes igjen ganske snart for at vi sammen skulle  se på hvilke utlyste jobber han burde prøve seg på. Det er uvanlig å aldri få gull når man  stadig får sølv og bronse, så her er det bare å beholde troen og opprettholde innsatsen sa jeg.

Før publisering diskuterte jeg denne artikkelen med en coachvenn som også har jobbet mye med karriereveiledning

– Det er jo ikke til å komme forbi at tallenes tale er klare på at de over femti kommer på færre intervjuer enn tilsvarende profiler på 40 åringer sa ham.

– Det har du sikkert rett i sa jeg og som på de fleste andre områder i livet innebærer det at du da må jobbe mer for å oppnå det samme. Kanskje urettferdig, men du har jo vært 40 en gang du også så denne urettferdigheten fordeler seg vel egentlig likt.

– Hmmm den vinklingen likte jeg, den stjeler jeg sa han og blunket lurt.

– Stjel gjerne sa jeg men stjel alltid fra de beste, Nå var det min tur til å blunke lurt tilbake

Kommentarer