12 uker til hverdagslykke – en bokanmeldelse

Publisert onsdag 18. oktober 2017, av Atle Øi, i Boktips

Frisk forlag tok for en tid tilbake kontakt med redaksjonen angående utgivelsen «12 uker til hverdagslykke» av forfatter og psykolog Daniel Bergheim Botnmark.

For alle som er allergiske mot selvhjelpsbøker ville vel denne tittelen vært nok til å ikke åpne boken, men for oss andre som har lært at vi må ha et åpent sinn og kjenner til tankens kraft, er det mer spiselig. For hverdagslykke er vel nettopp det vi søker etter. Det er hverdager det er flest av, og selv om vi er bevisstgjort i forhold til dette så er det utrolig hvor langt det ofte er mellom liv og lære.

Boken begynner med et flott dikt av Jan-Magnus Bruheim og jeg siterer det siste verset som jeg oppfatter at oppsummerer mye av det boken egentlig dreier seg om

«Slik jagar han gjennom livet
Uten å få det fatt
Ei glede spirng etter på vegen
men nådde han aldri att»

Så kommer spørsmålet , hvorfor skal jeg da lese boken. Bare ved å bla igjennom skjønner jeg jo fort hva forfatteren vil frem til …

Svaret ligger i hvordan boken er laget. Det er ikke en bok du skal lese og sette i hyllen sammen med de andre bøkene om selvutvikling. Dette er en arbeidsbok du må skrive i. Hver uke gir deg et ukesoppdrag som gir mening, og hver dag må du skriftlig svare på de samme 3 spørsmålene «i dag er jeg takknemmelig for», «hva har jeg gjort i dag» og «hva har jeg lært i dag». Disse spørsmålene vil du sikkert fort gå lei av, men teorien bygger på den litt kjedelige sannheten om at alt som skal sette seg i ryggmargen og implementeres som en naturlig del av deg, må repeteres, repeteres, og repeteres.

Dette er med andre ord ikke en bok du bør kjøpe om du ikke har en reell vilje til å gjennomføre et 12 ukers program som skal ende med varig læring og endring.

De fleste vil nok være motivert for dette, men spørsmålet er om du har nødvendig disiplin. Ønsket du deg kanskje heller en bok du kunne kikke litt i, reflektere litt over, gjengi noen sitater fra på facebook og sovne på sofaen, ja så styr unna denne boken. Det er en arbeidsbok hvor du har boken og arbeidet gjenstår …

Skal jeg gi boken et terningkast blir det  både 2 og 6 . Leser du den som en bok blir den for opplagt og vil minne om mye du har lest før. Bruker du den som en arbeidsbok kan den faktisk skape varig endring og forsvare terningkast 6.

For dere som liker hele dikt og ikke bare utdrag, får dere det her:

Den ansamme 

Han har ikkeje stund til å stogge
og ikkje tid til å sjå.
Menneke som han møter
dei ansar han aldri på.

Mangt har han å rekkje over
Det gjeld um å fara fort
Mykje var det å gjera
Det auka dess meir han fekk gjort

Så lid det til endes med dagen
Han står der, studd over stav
Og spør: Kva har livet gjeve
Og kvar har det vorte av?

Slik jagar han gjennom livet
Utan å få det fatt
Ei glede sprang etterpå vegen
Den nådde han aldri att

(Jan-Magnus Bruheim)

Atle Øi

Kommentarer